Komu je málo seskok padákem, sjíždění divoké řeky nebo zdolávání osmitisícovky, ať zavítá do restaurace „Svět piva“ na Havlíčkově náměstí, Žižkov, Praha. Stačí k tomu jenom málo, koupit si Voucher ze  www.minasleva.cz , cituji: „400g Tataráku pro neomezený počet návštěvníku, v ceně kupónu za 200,-Kč je též 6 piv a 6 panáků dle denní nabídky (vodka, rum, zelená) – gastronomický luxus!!!“. Zdaleka nejsem příznivcem adrenalinových sportů nebo továrny na zážitky, ale po této zkušenosti jsem velmi rád, že jsem přežil.

Národ český je národem pivařů, zvolit název restaurace „Svět piva“ je zárukou, že milovníci zlatavého moku se budou k výčepu jenom hrnout. Ale pozor! Tato hospoda má svět piva jenom na zdech, kde jsou vyvěšeny plakáty, loga a pivní tácky tuzemských ba i světových výrobců chmelového nápoje. Pokud tedy svolíte a využijete již koupeného voucheru, bude vám nabídnuto 10°, 11° a višňové pivo (nepoživatelné), značky ?????  Já jsem si dal 11° a musím konstatovat, že do této chuti se musíte prostě propít (což se mi moc nedařilo). Jistota a možná záchrana před smrtí, která následuje po zkonzumování tataráku, může být vodka, rum nebo zelená, na které se opravdu nedá co zkazit. Když už jsem u tataráku, kuchař je noblesní virtuóz v pančování této pochoutky, protože dokáže precizně smíchat s trochou hovězího i vepřové (alespoň doufám, že to bylo vepřové) a ochutit ho do poživatelného stavu. Topinkám se nedá co vytknout, byly výtečné, asi to bylo to nejlepší co si tam dát. Pokud se vám zdá, že zatím na této hospůdce není nic tak extra divného, musíte si dopřát náhled do jídelního a nápojového lístku. Nebyli jsme jediní, kteří si celý lístek vyfotografovali. Ceny všeho byly závratné, dávat si např. minerálku za 75,-Kč to je zhovadilost nejvyššího kalibru. A tak si cíleně musíte dát jenom to, co je v akci, to co máte předem zaplacené.

Vrátím se ale k úplnému začátku, k celé politice, jak se restaurace vydělává. Když už si koupíte tatarákové zlevněné menu, musíte si zarezervovat místo ve výše popsané skvělé restauraci. Není to věc jednoduchá, protože vám bude nabídnuta nějaká neakceptovatelná hodina (např. středa 12:30), s tím, že na další měsíc je již plno. Když jste trpěliví a provedete druhé objednávací kolo, je možné, že se dohodnete na nějakém rozumnějším termínu, možná se rezervace oddálí na další dva měsíce, nebo na „neurčito“. Do restaurace, resp. ke stolu si můžete sednout pouze a jenom ve stanovený čas. Byli jsme svědkem toho, že příchodivší se dostavili 10 minut před sjednaným časem a byli servírkou vykázáni ven, přitom obsazenost lokálu byla poloviční. Na všech stolech byla cedulka „reservé“, tím eliminovali zavítání náhodných kolemjdoucích.

Sečteno a podtrženo, rovnice jak se vydělávají peníze v restauraci „Svět piva“: slevomat jim prodá zvýhodněné vouchery na večeři včetně konzumace nápoje, kdo trpělivě vydrží a zvládne si zarezervovat termín, má štěstí, kdo ne, peníze bez náhrady spadnou do kasy hospody. Kdo přijde včas, nesloží ho pivo a jídlo, nespadne pod stůl po přečtení nápojového lístku, může si být vědom, že má za sebou zážitek, na který se jen tak nezapomíná. Výrobní cenu nabídnutého menu nedokážu určit, ale částka asi nepřesáhne dvouciferné číslo. Stálo by za úvahu pozměnit název na „Svět piva – továrna na zážitky“. Jediné plus byly nekuřácké prostory v celém lokále.

Bylo to pro mne první seznámení se službami „zlevněných“ nabídek a přemýšlím o dalším nákupu. Co by se třeba skrývalo pod takovým názvem „Vyhlídkový let balónem“ nebo „Romantický víkend pro dva na barokním zámečku“… to by byly teprve pravé zážitky, už si začínám kupovat plyn do balónového hořáku a spacák do -10°C do té barokní ruiny…

MartyS